Закуската трябва да е хранителна и задължително да е вкусно. Ако има кой да ви я приготви и да я поднесе в леглото, денят ще бъде чудесен. Всичко ще е песен! Колко поетично.

Да се върнем на храненето. Повечето от нас я претупват или направо я прескачат. В южната ни съседка Турция обаче закуската често се превръща в цяла церемония. Масата се отрупва с всякакви вкусотии и сладки. Семейство и приятели се нареждат и обсъждат задачите за деня. Бавно и спокойно и с наслада.

Освен маслини, няколко вида сирена и колбаси и гевреци, често като закуска може да бъда поднесено и яйца с мляко /джълбър/. Супер вкусно и определено засища до обяд поне! Рецептата е много проста и достатъчно бърза, за да се приготви за закуска.

Продукти:

  • 200 гр. цедено  мляко или поне 4% обикновено кисело мляко;
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 с.л пресен копър
  • 1 скилидка чесън /пресована или мината през ренде/
  • червен пипер и сухо чили и кимион
  • около половин пакетче масло
  • 3 яйца

Разбърквате добре млякото с копъра, чесъна, солта и пипера и оставяте настрани. На среден огън разтопявате маслото и му добавяте червения пипер /пушен е по-добре/, чилито и кимиона, разбъркайте енергично с лъжица. Маслото трябва да стане на балончета и да се смесят всички подправки. Това отнема не повече от 2-4 минути. Внимавайте да не го прегорите.

Яйцата чукнете вътре след като спрете котлона и ги облейте с горещото масло, за да се забулят /сготвят/. Жълтъкът трябва да остане леко течен и затова не им трябва много време. Сервирате готовите яйца върху млечното канапе и заливате с масления сос. Да не забравите да си вземете хляб. Служи чудесно вместо вилица и загребва от всичко по много.

Това е! Така се хранят тези, които не бързат и се наслаждават на вкуса на живота.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.