Пресни и сушени, на прах или на зърна, течни, китайски, индийски, арабски, люти, сладки, скъпи, екзотични или традиционни… Подправките са толкова много и толкова богати, че едва ли могат да бъдат изброени всички. Но едно е сигурно - те са тайното оръжие в кухнята.

С подправките храната оживява и добива нов прочит. Сол и пипер има във всяка кухня, но те никога не са достатъчни. Да подправиш до съвършенство - в това умение се крие майсторлъкът на големите готвачи. Правилната комбинация и точното количество е формулата за успех.

Знайте, че дори и най-изисканите продукти могат да бъдат похабени, ако бъдат "напудрени" грешно! Ако живеете по нашите географски ширини, пълнени чушки с кайма, ориз и… канела може да ви сторят като грешка на готвача. Най-вероятно ще сбръчкате вежди и ще побутнете чинията настрани, леко отвратени и разочаровани. Но в арабската кухня тази комбинация се счита за вкусотия. Затова няма правилно и грешно, щом се отнася до овкусяването на храната.

Има някой общоприети стандарти, но само толкова. Другото е стил и личен почерк, който всеки оставя, приготвяйки своя кулинарен шедьовър. Все пак ето няколко насоки:

Добър тандем храна-подправка

За пилешко месо - червен пушен пипер, риган, чесън, черен пипер, мащерка, къри, градински чай.

За зеленчуци - копър, фенел, магданоз, див лук, лимонена трева, мащерка, морска сол, сминдух, кориандър и босилек.

За червено месо - кимион, синап, кориандър, черен и червен пипер, тръстикова захар, чубрица, сумак.

За ориз - шафран, жасмин, кардамон, къри, самардала.

За десерти - ванилия, канела, цитуросова есенция, джинджифил, карамфил, звезден анасон, индийско орехче, какао.

За боб и леща - дафинов лист, чубрица, джоджън, мента, чесън.

За риба - фенел, копър, бял пипер, джинджифил, естрагон, риган и девесил.

Приятно готвене! И не забравяйте: великите готвачи не спазват правилата, наложени от другите, те създават нови!

35 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.