Правилата за пазаруване на зеленчуци са прости. Разчитайте на сетивата си. Постарайте се всичко, което купувате, да изглежда и мирише добре. Важно е да изберете правилния сорт, според това какво ястие ще приготвяте. Дали ще ги правите на салата, пюре или на чипс. Всеки вид има уникален вкус.

Ранните картофи

  • избягвайте зелените, хубавият картоф е жълт или бял;
  • oставяйте ги с кожата при готвене;
  • aко кожата пада лесно като я потъркате, прибирайте в торбата;
  • прекрасни са в салати или сварени и подравени със зехтин и мента.

Основни /късни/ картофи

 

 

  • трябва да са твърди;
  • съхранявайте ги на тъмно и сухо място;
  • и ранните и късните картофи се делят на 2 вида - плътни и хлебни:

Плътните имат гладка вътрешност и по-ниско съдържание на нишесте. Остават стегнати, когато се сготвят. Имат чудесен маслен вкус и са предпочитани за сотиране с печено пиле или в яхния.

Хлебните картофи имат пухкава суха текстура. Идеални са за мачкане на пюре или за тънък хрупкав чипс.

34 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.