Необходими продукти

За шоколадовите палачинки:

  • 170 г краве масло
  • 60 г вода
  • 230 г черен шоколад
  • 625 г прясно мляко
  • 175 г бяло брашно
  • 70 г захар
  • 5 г инстантно кафе
  • 330 г яйца (6 яйца)
  • 1 щипка сол
  • масло за тигана

За крема:

  • 400 мл течна животинска сметана
  • 40-50 бр. листа прясна мента
  • 250 г краве масло
  • 800 г подсладено кондензирано мляко
  • За глазура:
  • 130 г черен шоколад
  • 130 мл течна животинска сметана

Начин на приготвяне:

За шоколадовите палачинки сложете водата да заври, заедно с маслото. Щом маслото се разтопи напълно и се получи еднородна смес, отстранете съда от котлона и добавете начупения шоколад. Разбъркайте, докато получите гладка и лъскава смес.

Разбийте с телена бъркалка яйцата, млякото, захарта, солта и кафето. Прибавете брашното и бъркайте, докато получите хомогенна смес. Изсипете шоколада и разбъркайте, така че да получите гладко тесто.

Оставете сместа да престои една нощ в хладилник. Прецедете я и изпържете от нея 20-22 палачинки, като всеки път намазвате тигана с масло. Диаметърът на тигана трябва да е равен на диаметъра на тортената форма. За да не слепнат готовите палачинки, слагайте между тях парчета хартия за печене.

За крема накиснете листата мента в сметаната. Загрейте я на огъня, след това я отстранете, покрийте съда с фолио за свежо съхранение и я оставете леко да се охлади. Пасирайте сместа и приберете съда в хладилник за една нощ. На следващия ден я прецедете и разбийте.

Разбийте кравето масло с миксер, докато побелее. Прибавете кондензираното мляко и разбъркайте добре, за да се получи хомогенна смес. С помощта на силиконова шпатула разбъркайте сметаната и сместа с маслото, така че да получите пухкав крем. (За да бъде разпределен равномерно между палачинките, можете да го претеглите и да изчислите с какво количество трябва да намажете всяка от тях - около 50 г).

На дъното на форма за торта (с диаметър като на палачинките) сложете първата палачинка. Намажете я с част от крема и сложете отгоре следващата палачинка. Продължете така, докато свършат палачинките и крема. Не мажете последната палачинка с крем. Покрийте с фолио за свежо съхранение и приберете тортата в хладилник за 12 часа.

За глазурата загрейте сметаната и залейте начупения в купа шоколад, разбърквайте постоянно, за да получите гладка смес (ганаш). Оставете да се охлади до 30 градуса, след което залейте тортата с глазурата. Декорирайте с нарязана на ситно мента.

Напиши коментар