Салчата е традиционна доматена паста, която се прави в Турция от векове. Приготвя се от тиква и смлени домати без семките, овкусени само със сол и оставени на слънце, докато течността им се изпари. Когато взимате тиква за тази вкусотия, търсете я възможно най-сладка. Рецептата е невероятно проста и в това се крие тайната ѝ. Семплото ястие е идеално за предястие. Ароматно, сладко и печено във фурната, тиквата става мека, а лукът се карамелизира… експлозия!

Продукти:

  • 1/2 сладък сорт тиква
  • 1 кутия хубава доматена паста /гъста/
  • сол и черен пипер
  • 1 с.л. брашно
  • 5-6 големи глави лук
  • 150 мл зехтин
  • цедено мляко/катък

Нарежете тиквата на много тънки филийки, с тях покрийте дъното на тавата. По-вкусно е като сложите малко повече. Нарежете лука на полумесеци, добавете 1 с.л. сол и го намачкайте. След това прибавяте доматите и смесвате добре всичко. Прибавяте още брашното и пипер на вкус. Прехвърляте ги върху тиквата в тавичката и щедро поливате със зехтина. Печете за 40 минути на 200 градуса.

Сервирайте с голяма топка цедено мляко и лют зехтин или лют червен пипер!

38 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.