В зависимост от личните предпочитания, количеството на захаросаните плодове и стафиди може да бъде променено. За сметка на тях обаче ще бъде необходимо да се прибави повече захар. 

Необходими продукти:

За тестото:

2 чаши пресято брашно

1/2 чаша захар

голяма щипка сол

8 супени лъжици студено масло, нарязано на малки парченца, и още малко за намазване на тавата

1 цяло яйце

1 жълтък

1/2 чаена лъжичка настъргана лимонова кора

За плънката:

1/2 кг. прясна извара

1/2 чаша захар

1 цяло яйце

2 жълтъка

2 супени лъжици бели стафиди

1 супена лъжица настъргана лимонова кора

1 супена лъжица ситно нарязан захаросан лимон

2 супени лъжици борови семки

За украсата:

1 жълтък

Начин на приготвяне:

Сухите продукти за тестото се изсипват в купа, след което се добавя маслото и всичко се смесва добре. Яйцата се разбиват и се разбъркват с брашното. Сместа се омесва добре, като полученото тесто се разделя на две топки, едната от които малко по-голяма. Двете парчета тесто се увиват във фолио и се оставят в хладилника за час. 

За направата на плънката изварата, захарта, яйцето и жълтъците се смесват, докато се получи еднородна смес. Прибавят се стафидите, лимоновата кора, захаросаните плодове и боровите семки. 

Фурната се загрява на 180°, след което се намаслява тавата, която е предназначена на сладкиша. Взема се по-голямото парче тесто от хладилника и се поставя на предварително поръсената с брашно кухненска маса или плот. После се разточва кора с диаметър около 30 см., като започнете от центъра навън във всички посоки. Разстеля се в тавата, като се оставят свободните крайща да висят навън. Ронливото тесто може да се разкъса, в такъв случай се натиска и събира отново. 

Плънката се излива и заглажда с лопатка. Тавата се оставя в хладилника, докато разточвате останалата част от тестото по същия начин. Кората се оформя на правоъгълник, защото следва да бъде нарязана на ленти, които се нареждат върху плънката във форма на решетка. Крайщата се завиват нагоре на свободната кора и леко се притискат към лентите. 

Останалият жълтък се разбива с 1 чаена лъжичка вода. Тестото се намазва отгоре със сместа, включително и по ръба, като се внимава да не влезе и в плънката. Сладкишът се пече в продължение на 30-40 мин., докато се получи хрупкава златиста коричка. След като се изпече, паят се оставя да изстине на стайна температура, след което може да бъде сервиран и консумиран. 

37 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.