Традиционно Великден е един от най-големите християнски празници, който събира роднини, близки и приятели на едно място. На този ден не се подаряват подаръци, както на Коледа, но това не пречи да изненадаме най-любимите хора с вкусен и същевременно различен десерт. Ето защо, ние ви предлагаме нещо приятно, бързо и лесно за изпълнение, което със сигурност ще се хареса на всички - Превъзходен козуначен крем.
Необходими продукти:
- 4 жълтъка;
- 3-4 средно големи филии козунак;
- 30 гр. масло;
- 50 гр. захар;
- 400 мл. течна готварска сметана;
- 1 пакетче ванилова захар.
За сиропа:
- 100 мл. компот от праскови;
- 100 гр. захар;
- настъргана кора от 1 портокал;
- 2 есенции бадемов аперитив.
Начин на приготвяне:
Загрявате сметаната до кипване в по-голям съд. След това разбивате жълтъците добре и с непрекъсното бъркане прибавяте към сметаната. Към получената смес добавяте за аромат и ванилова захар.
Приготвените предварително малки формички за крема намазвате с масло. В тях прибавяте и предварително разпределения и нарязан на малки парчета козунак, след което заливате със сметаната. Купичките нареждате равномерно в голяма тава и наливате вода, която да стига до половината им.
Десертът се пече на водна баня в предварително загрята на 180° фурна в продължение на 25-30 мин.
Захарта се карамелизира като към нея се прибавя и бадемовата есенция, сока от прасковения компот и настърганата портокалова кора. С горещата смес заливате десерта, за да може да стане още по-сочен. Преди да бъде сервиран, се оставя да преседи два часа на стайна температура, за да може добре да се охлади.
Очаквайте в събота сутрин и любопитни факти за козунака, както и как да приготвите сами вкусен сладък обреден хляб!


Супа със сьомга



Рекорд: Вкусна пита сирене с огромни размери
