Случвало ли ви се е да отворите шкаф и от там да ви "гледа" някое забравено лакомство. Намирането на стар шоколад обаче е както благословия, така и проклятие. 

От една страна имате забравено съкровище, но от друга страна има странен бял слой върху него и не сте сигурни за какво точно става въпрос. По-важното е, позволено ли ви е да ядете такъв шоколад.

Има два вида на това явление - захарен цъфтеж (бял слой сух и петна) и мазен цъфтеж (това са бели мастни линии) Цъфтежът на захарта се получава, когато повърхността на шоколада стане влажна. Влагата разтопява захарта и когато шоколадът изсъхне, на повърхността му остават захарни кристали.

Това явление обикновено е следствие от неправилно съхранение, например съхранявате шоколада на топло място, поради което повърхността започва да се "изпотява". 

Мазният цъфтеж, от друга страна, идва, когато шоколадовата мазнина излезе на повърхността. Съхраняването на шоколад на топло място може да предизвика това явление, както и голяма промяна в температурата.

Тъй като белият слой шоколад е само захар или мазнина, нищо няма да ви се случи, ако го изядете, но цъфтежът ще се отрази на текстурата, така че шоколадът може да има малко странен вкус.

Някои хора забелязват разлика, а други не, всичко зависи от това как преживявате идеята да ядете шоколад, който е примерно на няколко години.

Харесайте страницата на Jurnal.bg и във Facebook

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.