В миналото (по социалистическо време), когато по магазините нямаше всевъзможни сладки изкушения, домашно приготвените десерти бяха на почит. Сега нещата са съвсем различни и можеш да си купиш всичко, което ти се прияде. Прекарвайки повече време у дома обаче, нуждата да кулинарстваме някак идва от само себе си. И едно от нещата, които повечето хора опитват да направят, е домашен кекс. Звучи лесно, нали?! Само че и при него си има някои тънкости, така че да резултатът да е не само сладък, но и пухкав.

Златни правила за бухнал кекс

  • Подготовка на продуктите

Разбира се, най-важната част от процеса е подготвянето на продуктите. Поне 30 минути предварително извадете на кухненския плот всички съставки, за да са на стайна температура, а и да сте сигурни, че няма да пропуснете нещо, когато започнете готвенето.

  • Разбиване на захарта

Ето това е най-досадната част от цялата работа, но не я пренебрегвайте. Захарта трябва да се разбие много добре – някъде около 7-8 минути и дори повече. Яйцето трябва да удвои и дори утрои обема си, наподобявайки пухкав крем. Друг трик за пухкав резултат е разбиването с миксера да започне на ниска степен и постепенно да усилите. Освен това, някои кулинари препоръчват разбиването да бъде само в една посока.

  • Пресяване на сухите съставки

Задължително условие, за да може кексът да бухме. Пресяват се брашното, какаото, бакпулверът или содата (каквото използвате), за да може да влезе повече въздух. Пропуснете ли тази стъпка, почти гарантирано ще стигнете до провал.

  • Разбъркване на брашното

Може би сте чували за това, но да си кажем пак. Препоръчително е брашното да не се разбърква с миксер. Използвайте дървена лъжица и бъркайте, докато получите хомогенна смес. Да, малко по-бавно става, но пък резултатът ще ви убеди, че си заслужава.

  • Предварително загрята фурна

Още едно условие, което не е за пренебрегване. Включете фурната, когато започнете да разбивате яйцата, за да сте 100% сигурни, че е наистина добре загрята. Температурата трябва да е 180°C без вентилация или 160-170°C с включена вентилация.

  • Изпичане на кекса

И остана финалният щрих. Изсипваме сместа във форма за печене или в тавичка, които предварително сме намазнили или сме поставили хартия за печене. Печем, като важно условие за бухналия десерт е да не отваряме вратичката на фурната през първите 20 минути. А когато сме готови, остава само да изчакаме да изстине и да се насладим на кулинарното си произведение.

Тагове
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.