Торта Гараш е една от любимите на почитателите на сладките кулинарни изкушения не само у нас, но и по света. Но историята ѝ всъщност тръгва не откъде да е, а от Русе, за да завладее постепенно целия свят.

Кой измисля торта Гараш?

Отговорът е австроунгарецът Коста Гараш. Той се премества в крайдунавския град през 1885 г, за да управлява тогавашния гранд хотел "Ислях хане", който бил на ключово място - до резиденцията на княз Александър Батенберг.

Откъде идва идеята за торта Гараш

Кулинарните специалисти смятат, че това е българсокото подобие на тортата Сахер. Изключително харесвана е от всички заради чудесния си вкус и деликатен аромат. Истинското вдъхновение обаче идва от друга торта - Пишингер, създадена няколко години по-рано от австриеца Оскар Пишингер. Едно от доказателствата е, че неговата торта била наричана още Гараш.

Традиционната торта Гараш е изключително трудна за приготвяне, защото се правят по отделно четири орехови блата. Поради тази причина, ние ще ви предложим един много по-лесен вариант за приготване на вкусния сладкиш, като се придържаме към оргиналната рецепта, разбира се.

Необходими продукти:

6 яйца

200 гр масло

200 гр пудра захар

1/2 ч.ч. какао

1 пакетче ванилова захар

400 гр орехи

100 гр  сурови лешници

100 гр сурови бадеми

Белтъците се отделят от жълтъците, след което се разбиват на сняг. После маслото се прибавя към жълтъците и се разбиват добре. Към получената смес се слагат пудрата захар, какаото и ванилията. Сместа се разбива отново, след което от нея се отделят 3 пълни супени лъжици, а останалата част се смесва с разбитите белтъци, добавят се 300 гр орехи и добре се разбърква с дървен прибор.

Когато е готово, се изсипва в кръгла тава и се пече в предварително загрята фурна до 120° в продължение на 65-75 мин. След като се изпезе основата, постоява още 10 мин във фурната на отворена врата, за да може да се изтищи. 

Отделената част от сместа (3 с.л.) се нанася върху изпечения и изстинал блат. Тортата се декорира с цели лешници и бадеми, а стените се поръсват с останалата част от орехите. Преди да бъде готова за консумация, тортата трябва да престои няколко часа в хладилника.

Напиши коментар