Когато каним гости, винаги влагаме старание в приготвянето на храната. Масата се подрежда красиво и с внимание, защото всички знаем, че първо се храним с очите. Затова добре аранжираната чиния с красиво поднесени блюда е първата стъпка към кулинарната увертюра. Представяме ви една предястие „ала зеленчуково гнездо“, което би хванало окото на всеки гост. А щом кажете какво влиза в състава му, бъдете сигурни, че бързо ще бъде изядено.

Необходими за гнездото са ви само 3 бр. моркови. Колкото по дълги и прави, толкова по-добре.

За топчетата:

  • 2 пакетчета крема сирене;
  • 5-6 маслини без костилка;
  • 3 с.л. заквасена сметана;
  • 1-2 бр. сухари;
  • 300 гр. сирене /изберете по-мазно или тип „Дунавия“/.

За овалване на топчетата:

  • копър;
  • магданоз;
  • ядки;
  • сусам;
  • мак;
  • люто чили на люспи;
  • чесън.

Приготвянето е като детска игра. Смесвате сирената и разбивате добре. Маслините нарязвате на много ситно и прибавяте. Заквасената сметана слагате на части, трябва да се получи хомогенна и много гъста смес. Сухарите се натрошават и се прибавят при нужда и за плътност. Подправяте с малко сол и чевен пипер. Оформяте топчета с големина на орех и овалвате според вашия вкус.

Използвайте пресни копър и/или магданоз като ги нарежете на много ситно. С маково семе и минат през сух тиган сусам също става прекрасно. Лютото чили събужда сетивата. Приготвените и оваляни топчета оставете в хладилника, за да се стегнат още. Почиствате морковите и с белачка за зеленчуци ги белите, идеята е да се получат много тънки ивици, от които да оформите „гнездото“.

 

 Слагате ивиците моркови в чиния, овкусявате с малко сол и зехтин и подреждате охладените топчета отгоре.

Напиши коментар