Така, ясно е, че става дума за пандемия, защото коронавирусът продължава да се разпространява заплашително. И въпреки това, някак си успяхме да се приспособим към новите условия и да продължим живота си според тях.

Все пак сред нас се намират и такива, които продължават да изпадат в тотална паника, когато стане дума за COVID-19. Затова са изключително стриктни в дезинфекцията и предпазните мерки. При тях дори не може да става и дума да поръчат храна за вкъщи, например, макар Световната здравна организация да признава, че страхът от взимането на храна от ресторант е малко прекален.

4 мита за доставките на храна:

  • Опаковките на храни могат да носят болестта.

“Към днешна дата няма доказателства, които да потвърждават, че COVID-19 може да се разпространява чрез храна или хранителни опаковки. Малко вероятно е респираторна капчица от заразен човек да проникне върху храната или хранителните ви опаковки, когато се спазват указанията за правилна безопасност на храните.  В малко вероятния случай, че вирусът попадне върху храната ви, той не може да се размножава там, както бактериите могат", обяснява пред Men’s Health експертът по обществено здраве Крисан Кронин от Muhlenberg College.

  • Студените храни са по-склонни да пренасят вируса, отколкото горещите.

“Има само малка истина в това – малка. Според някои проучвания коронавирусите са чувствителни към температурата и могат да бъдат унищожени при 149 градуса за 3 минути. Това е така, защото протеиновият слой, който го заобикаля може да бъде унищожен от топлина, но това е доказателство, базирано на различен коронавирус, а не на COVID-19. Все още нямаме достатъчно информация за COVID-19, за да знаем дали реагира по подобен начин”, коментира Кронин.

  • Добре е да стоплите храните от доставката преди да ги ядете.

„Винаги трябва да сте сигурни, че поръчвате от ресторант, на който имате доверие – такъв, в който се спазват необходимите указания за безопасност. Когато те се спазват, няма повишен риск от консумация на студени храни спрямо топли”, категоричен е специалистът.

  • Или още по-добре, изобщо не поръчвайте.

„Най-рисковата част от доставката е контактът между хората, т.е. с доставчика, така че не забравяйте да спазвате дистанция, когато си взимате поръчката. Много ресторанти предлагат плащане онлайн, което ще ви спести досега с други хора”.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.