Инсултът е признат от експертите като едно от най-сериозните заболявания, които могат да доведат до трагични последици: инвалидност или дори смърт.

Знаейки за опасността от заболяването, мнозина напълно не знаят какви причини могат да доведат до неговото развитие и не знаят за доста простите методи за предотвратяване на инсулт.

Какви са причините за инсулт и начините, които могат да помогнат за предотвратяване на развитието на болестта?

Стрес

Изразът „всички болести са от нерви“ всъщност не е само думи. Емоционалното състояние се отразява на здравето ни. Опитайте се да сведете до минимум стресовите ситуации, които влияят негативно на състоянието на сърдечно-съдовата система. За да се отпуснете и да подобрите настроението си, вземете за правило да ходите преди лягане, опитайте йога и не забравяйте за леката физическа активност.

Лоши навици

Пушенето и алкохолът увеличават риска от инсулт с около 30%. Просто помислете и решете какво е по-важно за вас: съмнително удоволствие под формата на цигара или чаша алкохол или дълъг и здравословен живот.

Високо кръвно налягане


Един от основните рискови фактори за инсулт. Развитието на болестта, според проучване на специалисти от един от американските медицински центрове, се улеснява от надценените показатели за "ниско диастолично" и "горно систолично" налягане. Цифрите 130/80 и по-горе са добра причина да потърсите помощ от специалист.


Неправилно хранене


Прекомерната консумация на животински мазнини, липсата на зеленчуци, плодове и вода в храната определено не са полезни за сърдечно-съдовата система. Струва си да се обърне голямо внимание на ежедневното меню и да се включат в него постно месо, зърнени храни, риба, достатъчно количество зеленчуци и плодове, храни със здравословни наситени мазнини, но без фанатизъм. 

Харесайте страницата на Jurnal.bg и във Facebook

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.