Понякога покрай всички задължения в забързаното ни ежедневие не ни остава време за вечеря. Затова хапваме тогава, когато успеем – не рядко в късните часове, но това, според специалистите, е силно непрепоръчително. Причините обаче не са само фактът, че ще ни е тежко през нощта или ще се отрази зле на фигурата ни.

Късна вечеря – риск за здравето

Американски учени от университета „Джонс Хопкинс“ предупреждават, че похапването по-късно може да доведе до диабет. И ако се чудите какво значи късна вечеря, точният отговор е свързан с часа, в който обикновено си лягате.

Изследване

Експертите сравнили ефекта от хранене в 18:00 и в 22:00 часа върху група доброволци. По този начин установили, че яденето преди сън увеличава кръвната захар, а оттам и риска от диабет. Това се случва като влошава глюкозната толерантност и намалява изгорените мазнини, но нека не влизаме в подробности. Важен е крайният резултат.

„Ефектът от късните вечери варира много сред хората и зависи от времето, когато си лягат. Това изследване показва, че някои са по-уязвими от други. По-ясен е ефектът при хора със затлъстяване или диабет, които вече имат влошен метаболизъм“, обясняват от екипа.

Още вреди

Затлъстяване

Метаболитен синдром

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.