В Украйна войната продължава, а и пандемията от коронавирус не си е отишла. Като добавим и стреса от ежедневието, рядко се замисляме как ни се отразява всичко това.

Разбира се, че е важно да следим физическото си здраве и безопасността на близките си, но и трябва да помислим за психическото си състояние. В тази статия сме изброили 10 знака, че вие ​​или ваш близък трябва да говорите с психолог.

1. Ядете повече от обикновено или сте загубили апетит

Психотравмата ни дерайлира, така че може да се прояви под формата на проблеми с апетита. Някои хора започват да ядат повече, докато други изобщо не могат и хапка да сложат в устата си. Ако имате проблем с апетита, обърнете внимание на други емоции, които съпътстват това състояние: лошо настроение, песимизъм, ниско самочувствие.

2. Депресирани сте от дреболии

Повишено лошо настроение или депресия, но без видим проблем, а напротив, заради дреболии. Например, чупите чаша и веднага започвате да плачете или започвате да чупите всичко в дома си и крещите на близките си.

Това е причина да потърсите помощ.

3. Имате проблеми със съня

Или спите твърде много, така че да не можете да отворите очи и просто искате да останете под одеялото, или обратното – не можете да спите.

Лекарите смятат, че увеличаването на времето за сън е начин човек с травма или психично заболяване да избяга от реалността. В същото време, ако мислите са твърде обсебващи и повтарящи се, могат да започнат проблеми със съня и безсъние.

4. Чувствате се безполезен, безпомощен

„Нищо не мога да направя“, „Всичко е загубено“, „Всичко е лошо“, „Не се справям достатъчно добре“, „Не мога да се защитя / семейството си“, „Никой няма да ми помогне“. Тези мисли понякога се прокрадват във всеки един от нас. Но при хора, които имат тежка психологическа травма или прогресиращо психично заболяване, те стават повтарящи се и натрапчиви и им пречат да живеят нормално.

Ако смятате, че е трудно да се преборите с тези мисли, незабавно се консултирайте със специалист.

5. Не можете да се концентрирате

Замъгленото мислене е нормално в стресови ситуации, докато постоянната липса на концентрация и намалени когнитивни способности - това е причина да отидете на лекар. Особено ако е придружено от мрачни мисли.

6. Не сте доволни от това, което някога ви е правело щастливи

Ако вече не можете да се радвате на любимите си неща или хобита, дори и да имате време и възможност, трябва да говорите за здравето си със специалист.

7. Получавате неочаквана болка

Психосоматиката причинява болка, която не може да бъде облекчена, дори с болкоуспокояващи. Обикновено се изразява в неразположение, стомашни и храносмилателни проблеми, слабост в краката.

8. Мислите за смъртта. Често

Натрапчиви мисли за умиране или причиняване на смърт, мисли за това какво ще се случи след смъртта ви, мисли за начини и на план за действие - всичко това е причина да потърсите незабавна помощ. Не очаквайте други симптоми и алармени звънци! Посетете психолог!

9. Вие сте в паника, безпокойство

Чувство на страх и безпокойство, паника - това са признаци на тревожност и депресия. Ако имате пристъпи на паника, не можете да се справите с тревожността - това е причина да потърсите помощ.

10. Нямате сили

Не искам да се движа или да правя нищо, просто искам да лежа и да плача, а дори и не мога да заплача. Това е знак, че незабавно се нуждаете от помощта на специалист. Психичната травма или заболяване отнема твърде много енергия от тялото, така че се чувствате така.

Грижете се за себе си! И също така - не се срамувайте да поискате помощ от психолози!

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.