Не е желателно да докосвате някои части на тялото си, дори с чисти ръце. Причината е, че това може да бъде опасно и дори фатално действие.

Кои са тези части?

Лице
Ако докоснете лицето си с ръце през деня, има риск да хванете инфекция. Пръстите съдържат естествено масло, което може да запуши порите. Можете да докосвате лицето си само ако искате да се измиете или да нанесете крем.

Очи
Доста лесно е да си докарате инфекция в очите, можете да се заразите с конюнктивит и много други заболявания. Можете да докосвате очите си с чисти ръце, ако искате да поставите контактни лещи или да премахнете паднала мигла.

Ноздри
От вътрешната страна на носа има здрави бактерии и ако ги докоснете с пръсти, можете да внесете други бактерии. Те от своя страна могат да навредят на микрофлората и да доведат до различни възпаления.

Уши
Много хора използват пръстите си вместо памучни тампони, за да почистят ушите си. Това обаче може лесно да увреди тънката кожа, която покрива ушния канал.

Устата
Британски учени са открили, че хората обикновено докосват с пръсти устата си или областта около устата си около 23 пъти на час, ако им е скучно. А ако са заети, тогава това се случва средно шест пъти. Според Journal of Applied Microbiology между една трета и една четвърт от бактериите влизат в устата от пръстите. 

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.