В последните дни данните за заразени с коронавирус у нас са доста притеснителни. По тази причина отново въведоха носенето на маски на обществени закрити места, но положението като че ли няма изгледи скоро да се оправи. Затова нека проверим какво още трябва да знаем за имунитета.

Научно погледнато

Доскоро се смяташе, че тестовете за наличието на антитела дават точна информация за хората, преболедували COVID-19. Според последните проучвания обаче това изобщо не е вярно.

Кога да се тестваме за коронавирус?

При болки в гърлото, кашлица и невисока температура.

Какво става ако сме преболедували без симптоми?

За установяването на минала инфекция лекарите не използват PCR тестове, а серологичен тест (ELISA). Той показва наличието на антитела в кръвта, които имунната система е изработила в борбата с вируса.

Защо са необходими тестове за антитела?

За да се направи тестът ELISA, от пациента се взема капка кръв, която се поставя в специален контейнер, където се смесва с реагент. Ако пробата се оцвети, това принципно означава, че човекът вече е преболедувал и има изграден имунитет, пише Нова тв. Наличието на антитела не изключва обаче риска от повторно заразяване със SARS-CoV-2, но вероятността това да се случи е 10 пъти по-малко, отколкото при хора без наличието на антитела.

Можем ли наистина да изградим имунитет срещу коронавируса?

Експертите не могат категорично да потвърдят подобно твърдение. Учените от университета в Любек обаче открили, че в кръвта на двама от десет пациенти, преболедували безсимптомно COVID-19, е открита висока концентрация на антитела. Това предизвиква въпроси не само дали всички заразени с COVID-19 изграждат имунитет, но и дали може с тестове за антитела да се получи достоверна информация за реалния брой на преболедувалите.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.