Пандемията продължава толкова дълго, че вероятно много от нас станаха леко немърливи относно предпазните мерки. И макар че статистиките у нас от последните дни са притеснителни, не се стряскайте толкова - просто бъдете по-внимателни с хигиената.

Ако пък някой близък или познат се е заразил с COVID-19, да знаете, че след деветия ден вече не е опасен за околните. Малко вероятно е, твърдят лекарите, той да разпространява заразата, макар че вирусът може да бъде засечен в носа, гърлото и екскрементите им за доста дълго време, съобщи Ройтерс.

Новото коронавирус изследване

То е направено от британски учени, анализирали данните от 79 други проучвания. РНК на новия коронавирус е откриван в гърлото на болни средно около 17 дни след появата на симптоми до 83 дни. РНК обаче не е инфекциозна, подчертават ръководителите на изследването Муге Чевик и Антония Хо в имейл, изпратен до Ройтерс. 

"Много изследвания са единодушни, че пациентите с инфекция от SARS-CoV-2 са силно заразни в първата седмица на заболяването и са най-инфекциозни от първата проява на симптоми до петия ден. Това навежда на мисълта, че към момента на подлагане на тест много хора вече са извън периода на най-висока степен на риск от разпространение на заразата, затова хората, които подозират, че може да са болни, трябва незабавно да се самоизолират. Хората без симптоми също най-вероятно са най-заразни скоро, след като самите те са се заразили", отбелязват учените.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.