През последните месеци се оказа, че заплахата за физическото ни здраве, не е единствената. Покрай изолацията и непрекъснатите страховити новини около разпространението на коронавируса психиката на всички е вече на предела. Оказа се обаче, че ако сме сред почитателите на апокалиптичните кино сюжети, както и на ужасите, със сигурност COVID ситуацията не е чак толкова стресираща за нас, съобщи Science Alert.

"Ако филмът е добър и те увлече, той ти дава поглед върху действията на главните герои и ти несъзнателно репетираш участие в различни сценарии", обяснява психологът от университета в Чикаго Колтън Скривнър (съавтор).

Изследването

В него се включват 310 доброволци, които били запитани какви филми предпочитат, доколко подготвени се чувствали за пандемията и дали са изпитвали тревожност, депресия, раздразнителност или безсъние от началото на пандемията.

"Установихме, че почитателите на филми на ужасите показват по-голяма устойчивост по време на пандемията и че феновете на апокалиптични филми и такива със зомбита демонстрират по-голяма устойчивост и подготвеност за ситуацията", заключават авторите.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.