Вярно е, че в последно време опазването на околната среда не е най-актуалната тема, но пък продължава да е проблем в дългосрочен план. Затова ни напомни и инициативата „Часът на Земята” преди няколко дни. И понеже у нас кампанията обръща внимание на грижата за дърветата, решихме да ви представим тези видове, които най-ефикасно пречистват въздуха от замърсявания, причинени от автомобилни газове. Така че ако искаме да дишаме, без да се притесняваме, хубаво е да посадим повече такива дървета.

Кои дървета най-добре пречистват въздуха?

В отговора на този въпрос ни помагат ботаници от университета на Съри. Те анализирали научната литература за въздействието на зелената инфраструктура за пречистване на въздуха, пише Daily Mail. Така открили, че има растения, които много по-добре от другите отклоняват и разсейват вълните от токсичен въздух. Освен това има и такива, които направо улавят вредните химикали. Сред тях са

черният бор, тисът и дъбът.

Супер черти на най-ефикасните дървесни вида:

  • Малки гъсти листа;
  • Продължителен период с листа;
  • Вечно зелените и полувечнозелените растения;
  • Каква е повърхността на листата - гладка, грапава или мъхеста.

Черти, които влошават качеството на въздуха:

  • Отделяният полен (например при тополите – предизвиква сенна хрема);
  • Изпусканите биогенни летливи органични съединения. При наличието на азотни окиси от трафика и слънчевата светлина могат да произведат озон, който също е замърсител.
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.