Не е задължително да сме имали проблеми с килограмите, че да сме наясно с факта, че с годините метаболизмът се забавя. Потвърждава се и от специалистите, които обясняват, че процесът започва след навършване на 30-те. 

Реалната причина за покачване на теглото след една определена възраст обаче изобщо не е метаболизмът. Ритъмът, с който той се забавя, в действителност е много бавен и слаб. Причините всъщност са други, при това доста.

От какво пълнеем

С напредване на възрастта ставаме по-малко активни, което няма начин да не се отрази на фигурите ни. Затова просто се движете повече, както наскоро ни посъветва зумба инструкторката Боряна Христова, и всичко ще е наред.

„Мозъчната функция отговаря за 20 процента от действието на метаболизма след физическо натоварване. На второ място се нарежда сърцето – 15-20%, черният дроб допринася за 15-20%, а после са бъбреците, дробовете и накрая мускулите с 20-25%”, обяснява д-р Клод Бушард пред Los Angeles Times.

Как да се предпазим от излишните килограми

Силовите тренировки със сигурност ще се отразят благоприятно на тялото, но няма да повлияят кой знае колко на метаболизма. Затова е добре да внимаваме какво похапваме, защото проучванията показват, че с напредване на възрастта губим реална представа за хранителните вещества, от които тялото ни има нужда. Естествените ни механизми, които регулират апетита, започват да се притъпяват, а с това можем да се справим като ядем по-малки порции и като се храним отново, чак когато огладнеем.

39 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.