Вече доста говорихме за социалната изолация и за опасностите от нея, както и за това как да се справим с този проблем. Такава е ситуацията и предвид незатихващия проблем с разпространението на коронавирус, трябва да намерим начин да се приспособим.

Кога обаче започват да се проявяват първите симптоми, че сме „изпушили”?

Отговорът е след 10 дни - тогава се появяват първите посттравматични разстройства. Разбира се, при различните хора и поколения оставането у дома се отразява по различен начин. Най-лабилните, съвсем очаквано, реагират първи с панически разстройства и страх, че са вкъщи продължително време, обяснява психологът Христо Манов пред „Стандарт”. Следващият етап е страх от бъдещето, както и гняв от променения живот, а потърпевшите обикновено са хората с висок социален статус и високо ниво на интелигентност. Проблемът е липсата на контрол.

За кого е най-опасна изолацията?

Най-тежко се отразява социалната изолация на хората, които са двигатели на нашето развитие. Разбира се, лекарите, които денонощно се борят с коронавируса и са под огромен стрес, са тези, който ще понесат случващото се най-тежко.

Следващата група обаче са учителите, показва проучване на синдикат „Образование” на КТ „Подкрепа”, а една от причините за това е, че на тях шоково им се наложи да навлязат в дигиталната среда и да се справят в новите условия. Към момента вече над 80% от тях чувстват т.нар. бърнаут (прегряване).

4 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.