И преди сме споделяли колко полезни са ядките за нашия организъм и сега отново ще потвърдим, добавяйки още любопитна информация. Изключително ценни са заради това, че съдържат много витамини, минерали и още куп важни елементи – калций, калий, фосфор, желязо, както и полезни мазнини и фибри.

Орехи

Това са сред най-консумираните ядки по нашите географски ширини. Слагаме ги в кексове, в баклавата, в таратора, че дори и в основни ястия. Вероятно всички знаете, че са много полезни за мозъка ни. Освен това се считат за най-старата дървесна храна.

Бадеми

Вече сме ви казвали, че са роднини на прасковите. Богати са на протеини и като орехите стимулират мозъчната активност, а и помагат за отслабване. Полезни са срещу настинка и грип, срещу запек, а също така редуцират холестерола и помагат срещу диабет и сърдечни проблеми. Бадемите са страхотни още ако имате нужда да намалите кръвното си налягане и предпазват от рак.

Шамфъстъци

Отличават се със специфичен аромат и зелен цвят. Много харесвани от арабския свят за страхотните му баклавички. Полезни са за сърцето, както и за кръвното налягане и за редуциране на стреса. Препоръчителната дневна доза е 50-100 грама. Толкова страхотни са заради факта, че са с едно от най-високото съдържание на фибри от всички ядки, както и заради съдържанието на антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, а също и витамин Е.

Кашу

Всъщност плодът на дървото кашу се казва кашу-ябълка, но това не е толкова важно, колкото фактът, че ядките са много полезни за сърцето и за красивата кожа. Подобряват функциите на кръвоносните съдове и понижават холестерола. Полезни са за нервната система, циркулацията на кръвта, за мускулната функция и енергийния баланс на тялото. Кашуто също така е мощен антиоксидант. В районите на Амазония племената правят от плода напитка против простуда, а кората и листата използват за чай против стомашно разстройство. Отварата от кората пък помага при болести като псороазис, екзема, бронхит и дори сифилис.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.