Както несъмнено сте наясно, бутилките, пълни с дезинфектант за ръце, бързо се разпродават по време на пандемия, а да не говорим и за спекулацията на цените. Но вие можете да си направите сами в домашни условия. Просто трябва да внимавате да не го объркате. Уверете се, че инструментите, които използвате за смесване, са правилно дезинфекцирани, в противен случай бихте могли да заразите целия гел. Освен това Световната здравна организация препоръчва да оставите вашите дезинфектанти да престоят минимум 72 часа след като сте готови. По този начин има време да бъдат убити всички бактерии, които биха могли да бъдат внесени по време на процеса на смесване.

Ще ви трябва алкохол. Според Центровете за контрол и профилактика на заболяванията вашият дезинфекциращ микс трябва да е поне 60 процента алкохол, за да е ефективен. Но е по-добре да се целите към минимум 75 процента. Бутилка с 99-процентов изопропилов алкохол е най-доброто нещо за употреба.

1. Бърза (гел) рецепта:

  • Изопропилов алкохол;
  • Гел от алое вера;
  • Масло от чаено дърво.

Смесете изопропиловия алкохол с гела от алое вера (3:1). Добавете няколко капки масло от чаено дърво, за да му придадете приятен аромат.

2. По-добра рецепта (спрей):

  • Изопропилов алкохол;
  • Глицерол или глицерин;
  • Водороден пероксид;
  • Дестилирана вода;
  • Бутилка спрей.

Сместа от алое върши работата, но гелът от алое също оставя кожата ви досадно лепкава. И така, ето една рецепта, която е по-малко лепкава и по-мощна, базирана на сместа, препоръчана от СЗО. Смесете 12 течни унции алкохол с 2 чаени лъжички глицерол. Ако не можете да намерите глицерол, продължете рецептата. Просто трябва да се сещате да овлажнявате ръцете си.

Смесете в 1 супена лъжица водороден пероксид, след това 3 течни унции дестилирана или преварена (след това охладена) вода. Ако работите с разтвор на алкохол с по-ниска концентрация, използвайте далеч по-малко вода и не забравяйте, че най-малко ¾ от крайната ви смес трябва да е алкохол.

Ако трябва, можете да добавите капка етерично масло към сместа си, за да мирише приятно. Просто не използвайте лавандула. Всички останали използват лавандула, а вашият дезинфектант е по-добър.

35 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.