В условията на все по-разпространяващия се коронавирус експертите не спират да ни съветват често да мием ръцете си и да дезинфекцираме повърхностите. Освен това , когато излизаме навън, се препоръчва носенето на ръкавици и предпазни маски, ефектът от които е малко спорен. От всичко това обаче най-много страда кожата на ръцете ни, отбелязват дерматолозите.

Как да се грижим за ръцете си?

  • Два до три пъти на ден миене на ръцете;
  • Използване на неутрален сапун от типа на бебешките;
  • Използване на „биологична ръкавица” – крем, който изолира кожата от агресивното действие на водата и миещите вещества;
  • Всяко миене над тези 3 пъти да е с „биологични ръкавици” или „бариерен крем”.

Какво е действието на спирта и спиртните гелове?

Спиртът и спиртните гелове са най-често използваните за дезинфекциране. Колкото по-висок е процентът, толкова по-добре дезинфекцират, но и толкова повече изсушават кожата. Когато има прекалено много мокрене, миене, особено със спирт, детергенти и дезинфектатнти, следват дерматити и различни други раздразнения, обяснява дерматологът Евгения Божикова пред Actualno.

За носенето на ръкавици

Експертите твърдят, че трябва да носим ръкавици колкото се може по-малко. Важно е да се минимизира контактът с повърхности с вероятно замърсяване, а когато може, ръкавиците да се свалят и да се сменят. Ако трябва все пак да носим ръкавици, то по-добре те да са винилови, нитрилови и дори най-обикновени найлонови, а не латексови с талк, защото латексът е сериозен алерген и може да предизвика контактен дерматит.

34 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.