Плодовете и зеленчуците в супермаркетите имат етикети и стикери. Малко хора обаче знаят защо са там и често просто ги игнорират. Тези стикери обаче имат цел и тя не е такава, каквато си мислите.

Официално този стикер се нарича PLU-код. Поставя се на ябълки, портокали, банани и други пресни продукти и включват страната, произхода или името на марката. 

Номерата, които виждаме на стикерите, са от Международната федерация по продуктови стандарти. Те помагат на касиерите да сканират правилната цена на даден продукт и също така съдържат друга важна информация за продукта.

Нека разберем защо се поставят на продуктите и какво означават.

1. Фиксирани са кодовете на стикерите

Всички PLU кодове започват с 3 или 4. Независимо къде е отгледан плодът и къде се продава, винаги му се поставя определен номер. Така, например, банан 4011 в Мексико би бил същият банан 4011 в Турция. Такава система помага за лесното идентифициране на продукта.

Трябва да се спомене, че различни кодове могат да бъдат поставени на различни сортове един и същ продукт. Така например, на 10 различни вида банани ще бъдат поставени 10 различни кода и всички те ще са валидни.

2. Какво означават цифрите на стикерите

 

Почти всички PLU кодове съдържат 4 цифри. Единственото изключение е специалният идентификационен номер преди PLU кода.

4 цифри, започващи с 3 или 4

Ако плодът или зеленчукът е отгледан по традиционен начин, тогава на продукта ще намерите 4-цифрен код, който започва с 3 или 4.

Това означава, че в процеса на отглеждане са използвани торове и пестициди, които помагат за получаване на по-висок добив, както и за отглеждането им извън сезона, с по-дълъг срок на годност или по-голямо тегло. Например за малки лимони кодът е 4033, а за големи 4053.

5 цифри, започващи с 8

5-цифрен код, започващ с 8 означава, че продуктът е генетично модифициран. 

По-малко вероятно е да видите този код в супермаркета, защото най-продаваните ГМ храни са царевица, соя, папая, тиква и др. 

Освен това трябва да запомните, че етикетирането на хранителните продукти като генетично модифицирани не е задължително .

5 цифри, започващи с 9

5-цифрен код, започващ с 9, означава, че купувате биологични продукти, отгледани без използването на пестициди или химически торове. 

Най-често ще намерите тези продукти в раздела за биологични храни на супермаркети или вериги магазини за здравословни храни. 

Например, код 94033 се използва за малки органични лимони и 94053 за големи органични лимони.

3. Стикерите годни ли са за консумация?

Ако не сте забелязали и случайно сте изяли стикер на ябълка, не се притеснявайте. 

Тези стикери се считат за годни за консумация и просто ще преминат през храносмилателната ви система. Те се регулират от здравните власти в различни страни и няма да навредят на здравето.

Не забравяйте обаче, че въпреки че можете да ги погълнете, не трябва да правите това.

Лепилото върху стикерите също е безопасно.

Лепилата, използвани върху храни, попадат в раздела „Непреки хранителни добавки: лепила и компоненти за покритие “, който подробно описва какво може да се използва и как.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.