В часовете по физика ни учеха, че водата има 3 състояния - твърдо, течно и газообрано. Други критерии, с които да я определим, са топла и студена. А има и още-изворна, минерална и просто чешмяна. С това се изчерпваха, докато не стана ясно, че Тя, водата, може да бъде твърда или мека! А сега?! Оказа се не толкова трудно тези две състояния да бъдат различени. Това, което изтича от кранчето ви, оказва влияние върху вашето здраве на първо място. 

На  мека вода се радват населените места София, Смолян, Благоевград, Търново, Кюстендил, Ловеч, Враца, Бургас и Търговище. Твърда вода използват в Пловдив, Стара Загора, Видин, Русе, Варна, Шумен, Кърджали и Сливен. Има и много твърда вода, тя не тече, а пада на люспи. Така стоят нещата в Хасково, Ямбол, Добрич, Силистра, Монтана и Плевен.

Твърдата вода има високо съдържание на минерали - калциев и магнезиев бикарбонат, сулфати и други соли. Но минералите помагат да се образува т.нар котлен камък, от които страда цялото домакинство. Той се натрупва в тръбите на пералнята, това води до повишен разход на енергия, по-слабо разпенване и съответно нужда от повече препарат. По дрехите се натрупва утайка, което води до сърбеж и раздразнения по кожата. В банята се сдобивате с варовикови отлагания по плочките, душа и мивката. При нагряване неразтворените соли се отлагат върху точката на нагряване на уредите - бойлери, съдомиялни и кафе машини. По тази причина те често излизат от строя.

След  душ с твърда вода косата губи своята мекота, а скалпът става много сух. Кожата също се усеща суха и опъната. Твърдата вода съдържа големи количества калций, от които тялото ви се нуждае, но въпреки това, не е подходяща за пиене дълго време. Това значи да редувате чешмяна с изворна и минерална вода.

Помощни средства

Ако не можете да се преместите в район с по-мека и благодатна вода, потърсете варианти, с които да я омекотите. Може да се снабдите с кана за филтриране, филтър за пречистване на вода с големи дебити или омекотител. Според специалистите най-ефективни са омекотителите, които действат на йонния обмен.

34 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.