От страната, която ни донесе Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2002 и свинския грип през 2018, сега и чисто новия Коронавирус на 2020 г! Но какво точно представлява той?

Коронавирус

е термин за вирус, който засяга носа, синусите, устата и гърлото. Подобен вирус е ТОРС, който също като коронавируса се пренесъл от животните на хората. Епидемията на коронавируса започва в един от най-населените китайски градове Ухан. Смята се, че тя е тръгнала от пазара в Ухан, където се продава много дивеч.

И макар симптомите да са като на обикновен вирус, този може да бъде смъртоносен. За да предотврати разпространяването на епидемията, Ухан и още няколко околни градове са напълно изолирани. Железопътните връзки и общественият транспорт са спрени, както и цялото автомобилно движение в големите райони на града.

Китайските власти понасят много критики за начините, по които се справят с епидемията. Гражданите са недоволни от недостига на медицински принадлежности и липсата на прозрачност в медийното пространство. В първите седмици след избухването на епидемията правителството в Ухан е укривало и омаловажавало редица неща с цел да не се създава паника.

Какви са симптомите?

Вирусът се пренася от човек на човек по въздушно-капков път. Парапети и дръжки на врати също разпространяват заразата. Симтомите са подобни на тези на грипа - кашлица, болки в гърлото, температура и затруднено дишане. Повече от 4000 души са заразени в над 20 държави. Някои от тях са Южна Корея, Тайланд и САЩ. Най-близките до България страни, в които са потвърдени случаи на заразени с коронавируса, са Франция и Германия. Две българки, завърнали се от Тайланд и Китай, са приети в болница и ще бъдат изследвани. Специфичните тестове за вируса обаче още не са пристигнали на територията на страната ни. 

Как да се предпазим?

Препоръчва се хората да мият ръцете си преди или след готвене, след използване на тоалетната, кихане, кашляне или контакт с болен човек. Носете ръкавици при пътуване в градски транспорт и ги сменяйте често. Препоръчва се избягването на пазари за животни и консумацията на месо от такива места.

Вече се работи над ваксина

Учени от Китай, Австралия и Русия работят усилено за създаването на ваксина. Сериозното предизвикателсто е адаптивността на вируса и способността му да се променя.

Разпространението на вируса може да следите на специален сайт.

18 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.