Новият коронавирус продължава да се разпространява и хората продължават да задават въпроси и да се опитват да бъдат внимателни, да почистват и дезинфекцират себе си и предметите, до които се докосват.

Вече се знае, че COVID-19 се предава по-често и по-бързо чрез въздушни капчици (при кихане или кашляне на заразен човек), а не чрез предмети и материали, които пациентът е докоснал.

В същото време експерти отбелязват, че вирусът може да остане жизнеспособен в продължение на няколко часа или дори дни на повърхности, изработени от различни материали, включително дрехи.

Въпреки че учените са проучили колко дълго може да оцелее новия коронавирус на картон, пластмаса и стомана, въпросът за вируса върху дрехите все още остава отворен.

Може ли вирус да остане върху дрехите?

В много отношения зависи от условията на околната среда. Например температурата и влажността влияят върху разпространението на вируса. В същото време дрехите могат да играят ролята на "основно средство за разпространение" на новия коронавирус.

По-добре е да бъдете внимателни. Какво можете да направите, за да намалите риска от излагане на коронавирус на дрехи?

Колко често трябва да перете дрехите си?

Ако никой от вашето семейство няма положителен тест за коронавирус и никой няма симптоми, можете да почистите и изперете дрехите си както обикновено.

Но ако сте били в магазин или на други обществени места, особено ако хората около вас не са се придържали към строги правила (спазвайки разстояние, например), най-добре е да изперете дрехите, след като се върнете у дома.

Проучвания показват, че някои вируси могат да останат активни в продължение на два или три дни върху пластмаса и неръждаема стомана, както и до 24 часа на картон и четири часа на метал.

Ципове на дрехи, копчета и други детайли по дрехите могат да бъдат направени от тези материали и следователно могат да донесат вируса в дома ви.

А ако болен човек носи дрехите?

Ако някой от членовете на вашето семейство се е заразил с COVID-19 или ако подозирате инфекция, трябва да вземете допълнителни предпазни мерки при прането на дрехите му, както и кърпите и спалното бельо, с които е имал контакт.

Носете ръкавици за еднократна употреба, когато работите с мръсно бельо от болен човек. Ръкавиците трябва да се изхвърлят веднага след употреба.

Измийте ръцете веднага след свалянето на ръкавиците.

Не тупайте мръсно пране, в противен случай можете да разпръснете вируса във въздуха.

Как да перете дрехи

- Нещата трябва да се перат, следвайки инструкциите на етикетите, и винаги в топла вода.

- Можете да перете дрехи на други членове на семейството, тъй като праховете за пране убиват вируса.

Кошът за пране трябва да се почисти и дезинфекцира след контакт с нещата на пациента.

Освен това можете да избършете металните и пластмасови части на дрехите с алкохолен разтвор или водороден пероксид. Също така ще ви бъде много полезно да научите как водородният пероксид, бидейки отличен домашен антисептик, се бори с вирусите.

Ако тези методи не вършат работа поради материята на дрехата и т.н., тогава тя може да бъде сгъната и поставена в найлонов плик, който след това трябва да бъде оставен за две до три седмици - достатъчно време, за да може вирусът да умре.

Можете да процедирате и с обувките по този начин.

Може ли да пера на ръка?

Няма конкретни препоръки, които биха забранили да перете дрехите си на ръка. Въпреки това, когато използвате пералня, температурата трябва да е много по-висока от обичайната - това е една от препоръките по отношение на прането в пералнята.

Харесайте страницата на Jurnal.bg и във Facebook! 

2 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.