Задълбочаващата се криза с пандемията от коронавирус предизвиква множество въпроси. Опасността кара хората да стават все по-внимателни и дори сами да си правят маски и дезинфектанти поради липсата им в търговската мрежа.

А трябва ли да дезинфекцираме също и продуктите, които донасяме в дома си от магазина?

Към момента няма данни COVID-19 да се предава чрез храна. Затова рискът при пазаруване остава само от хората наоколо, обяснява микробиологът и експерт по безопасност на храните в университета Рътгърс д-р Доналд Шафнър, цитиран от изданието Science Allert. Затова няма нужда да оставяме за известно време продуктите на балкона с надеждата, че ако са „заразени”, това ще помогне.

Трябва ли да дезинфекцираме опаковките?

Ако се основаваме на науката, трябва да отбележим, че подобно нещо не е необходимо. Достатъчно е просто да си измием ръцете, преди да започнем да се храним. Всъщност това е препоръчително и когато няма пандемия, така че просто трябва да се придържаме към нормалния си ритъм на добра лична хигиена.

Никакво миене на продуктите със сапун

Нали не ви е минало през ума да миете плодовете или зеленчуците със сапун?! Това е доста опасно и може да предизвика гадене, повръщане и дори диария, отбелязват специалистите.

Препоръки
  • Пресните плодове и зеленчуци да се мият със студена вода;
  • Торбите за многократна употреба трябва да се перат редовно;
  • Пазарските торби могат да се държат в автомобила;
  • След като извадим продуктите, трябва да измием ръцете си.
35 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.