Досега се твърдеше, че коронавирусът се е появил в края на миналата година. Според най-новите проучвания всъщност може това да се е случило месеци преди болестта да бъде идентифицирана за първи път в Ухан. Учени от университетите в Харвард и Бостън смятат, че заразата тръгва още през лятото на 2019 г. – през август.

Ключови моменти

Изследвани били сателитни данни от паркингите в болниците в Ухан, заедно с данните от онлайн търсенето в китайската търсачка Baidu за симптоми като „диария“ или „кашлица“. Така било забелязано, че има покачване на онлайн търсенето на симптомите, наред с рязкото увеличаване на броя на пациентите. Това се случва още през август миналата година – около 4 месеца преди вирусът да се свърже с пазара за морски дарове в града.

Сателитните изображения и забелязаните тенденции в онлайн търсенето всъщност се използват за ранни показатели за епидемии. Традиционните здравни власти обаче може и да не са запознати с тези иновативни методи, така че наистина датирането на началото на пандемията може да не е съвсем точно.

„Въпреки че не можем да потвърдим дали увеличеният обем е бил пряко свързан с новия вирус, нашите доказателства подкрепят друга скорошна работа, показваща, че появата се е случила преди идентифицирането на пазара за морски дарове в Ухан“, казват изследователите.

Критики

Според китайските власти обаче няма нищо вярно в тези твърдения и ги определят като „нелепи“. Ето какво заяви наскоро говорителят на външното министерство на страната Хуа Чунинг:

„Смятам, че е невероятно нелепо да се стигне до това заключение въз основа на повърхностни наблюдения като обем на трафика“, предаде Ройтерс.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.