Коронавирусът и инфекцията, която предизвиква COVID-19, се разпространи бързо по света. Повече от 2.6 милиона души са се заразили, а починалите са около 180 000 души. И разбира се, веднага започнаха да се формират интернет легенди и митове. Понеже има твърде много мнения, време е да разобличим митовете, за да бъдем информирани.

Мит 1: Коронавирусът е най-опасният и смъртоносен вирус

Това не е вярно. Повече от 80% от хората, заразени с коронавирус, ще се възстановят. Не всеки пациент с COVID-19 трябва да постъпи в болница. Недостигът на въздух и тежката дехидратация са основните причини хората с COVID-19 да постъпват в болница. Повечето хора се възстановяват вкъщи.

Мит 2: Коронавирусът е тръгнал, защото някой е ял супа от прилепи

Няма никакви доказателства за това. Вярно е, че коронавирусът ходи и по прилепи, но яденето на супа от прилепи не е поставило началото на пандемията.Слухът тръгва от видео от 2016 г. на австралийски влогър, който яде супа от прилепи. Видеото веднага става интернет сензация, въпреки че е от 2016 г. и дори не е заснето в Ухан.

Мит 3: Носенето на маска ви предпазва изцяло от заразяване

Всъщност носенето на маска предпазва другите около вас.

Мит 3: 5G разпространява вируса 

Тази конспиративна теория не е вярна. Вирусите не могат да се пренасят по радиовълни. Но пък може да хванете вируса, ако не си дезинфекцирате телефона редовно. Ето още какво да дезинфекцирате често. 

Мит 4: Може да се заразите от стоките в магазина

Това е много малко вероятно. Ако си миете ръцете и продуктите, сте в безопасност. Най-добре е продуктите да минат през топлинна обработка.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.