Наричаме мъжете силният пол! По природа те са здрави, мускулести космати, а либидото им е до небето. От ранна детска възраст дивото ги зове! Мерят сили като се катерят по дърветата, стрелят с въображаеми пушки или се боричкат, за да покажат физическо превъзходство. Когато мъжката банда излъчи „царят на джунглата“, той доволно целува своите бицепси - мъжката гордост. Главният отговорник за цялото това мъжествено поведение се нарича

Тестостерон

Този активатор на мъжката сила се задейства по-осезаемо през пубертета, когато се оформят вторичните полови белези-изразена адамова ябълка, широк гръден кош, косми по гърдите и корема, по-дълбок глас и лицево окосмяване. Силният сексуален нагон и агресивните изблици през този труден период се дължат на мощта на половия хормон.

Във възрастта между 20 и 30 години хормонът е в своят пик. С напредването на годините нивата му спадат. Ниските стойности могат да доведат до здравословни проблеми. Първото нещо, което прави впечатление при хормонални изменения, е липсата на сутрешна ерекция. Другите признаци са прекалена умора, наддаване на тегло и липса на мускулен тонус. Оплешивяване и чупливи костити също са показателни.

Безсъние и липса на сексуален апетит потвърждават нарушенията.

Кои са причините за спада в мъжката сила?

Най-често това се дължи на алкохол, емоционален стрес, затлъстяване, прегряване в областта на тестисите. С изненада ще разберете, че прекаленото въздържание, както и честата употреба на стимулиращи хапчета /виагра/ имат негативен ефект.

За да поддържате нормалните нива на тестостерон е необходимо да имате редовен сексуален живот, физическа активност и балансирана диета. Месото и бобовите култури помагат да задържите хормона в нормални нива.

35 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.