Работа под напрежение и задачи за изпълнение в кратки срокове, това е ежедневие за голям процент от хората. Придвижването в трафика преди и след работа е водещ стресов фактор. Опитите да се съчетаят много неща за краткото време, с което разполагаме, често се увенчават с провал .Липса на подкрепа и разбиране, обществен натиск, малкото или никакво свободно време и още куп стрес фактори повлияват негативно върху здравето.

Животът е модерен, бърз и много динамичен и разбира се всичко върви в пакет с високи дози стрес. Изследвания в различни научни области, свързани с изучаването на поведението на човека в критични ситуации, определят стреса като проблем с особен интерес.

При състояние на стрес тялото се мобилизира и се подготвя за отбрана, търси "врага", от когото да се защити. Протичат куп химични и физични реакции и се отделя голямо количество кортизол. Мускулите се напрягат, пулсът е ускорен и нивата на холестерол, мазнини и хормони са многократно завишени. Това е общата картинка, но… тялото реагира по различен начин, когато е подложено дълго време на стрес.

Изложена на продължителен стрес имунната система рухва и може да направи човека податлив на различни болести - от обикновена настинка до ракови и автоимунни заболявания. Често диабет се отключва след продължително психическо напрежение.

Нервният стомах е също често срещана диагноза. В този случай тялото се опитва да ви даде знак да забавите темпото, като ви "подари" раздразнени черва и прекалено забързана перисталтика.

Ако често страдате от главоболие, болки във врата, болки в кръста, язва и различни мускулни болки и схващания, може би напрежението ви идва в повече. Скърцането със зъби също е признак за големи дози стрес. Някои кожни заболявания, като например екзема и псориазис, често са причинявани от стреса или се влошават заради него. С  него се свързва и депресия, повишена раздразнителност и пълно психическо изтощение. Счита се, че автоимунните заболявания като повечето алергии, артрита и множествената склероза се дължат или се изострят при големи дози стрес.

Последиците от прекомерния или продължителен стрес са сериозни и колкото по-рано се вземат мерки за овладяването му, толкова по-добре ще се чувстваме в ежедневието си. За да освободите от стреса, първо трябва да промените начина си на живот и на мислене.

36 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.