До неотдавна някои учени твърдяха, че с настъпването на по-топлото време, постепенно коронавирусът ще отслабне. Оказа се обаче, че наблюдаваме точно обратното и в последните дни случаите на заболели у нас значително се увеличиха. Точно по тази причина отново бе върнато изискването за носене на маски на закрито.

Защо лятото няма да ни спаси?

Слънцето може и да отслабва вируса, само че след попадането на коронавируса във вода той може да се запази до 25 дни. Това установиха епидемиолози от Великобритания и Полша.

"Показахме, че природните водоеми могат да бъдат резервоари и пътища за разпространение на SARS-CoV-2. В много страни те са реална заплаха за здравето. Затова контактите на хора и животни с речни и езерни води трябва да се сведат до минимум, ако скоро в тях е имало излив от канализацията", пишат учените.

Припомняме, че още в първите месеци след началото на пандемията стана ясно, че частици от вируса се намират и в отходните води. Затова специалисти започнаха да проверяват дали може да се разпространява и чрез водата. 

Резултати

Ако температурата на водата е достатъчно ниска, вирусът ще оцелее доста дълго. В типичните канализации активността му е около 25 дни, а най-уязвими на този начин на пренасяне на заразата са Испания, Великобритания и Мароко, твърдят специалистите. Според тях водата в някои реки и езера съдържа почти петстотин вирусни частици на 100 милилитра в течение на 24 часа. 

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.