Темата за коронавируса може и да ни се иска вече да не е на дневен ред, но, за съжаление, няма как да се случи на този етап. Най-новото изследване по въпроса показва, че трябва да сме по-пестеливи откъм интимни страсти, за да се предпазим от COVID-19. Причината е, че вирусът може да се задържи много по-дълго върху половите органи на мъжете.

Кой стигна до тези заключения?

Проучването било проведено от група китайски учени, които анализирали резултатите на 38 пациенти с коронавирус. 15 от тях все още са в болница, а 23 вече са се възстановили. Резултатите показали, че общо 6 мъже (16 на сто) имали вируса SARS-CoV-2, който причинява коронавирус. В пробата си от сперматозоиди двама от тях вече са се изчистили от заболяването.

Какво точно твърдят учените?

Според експертите вирусът може да се задържи много по-дълго в тестисите. Това означава, че може да се разпространява по-късно чрез секс, пише британското издание The Sun. И най-лошото е, че дори и възстановил се от заболяването пациент може все още да е преносител по този начин, обясни изследователят д-р Шикси Цзан.

Какви мерки трябва да се предприемат?

Ако данните се потвърдят и в по-нататъшни тестове, изглежда ще трябва да се вземат някакви мерки в тази посока. Една от тях е възстановяващите се мъже да бъдат насърчавани да се „въздържат или да използват презервативи“, за да предпазят половинките си.

2 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.