Още от началото на пандемията от коронавирус се знае, че най-застрашени от заразата са възрастните и хората със съпътстващи заболявания. По отношение на децата доскоро специалистите твърдяха, че трудно могат да се разболеят, но пък за сметка на това са преносители на COVID-19.

Изследване на нидерландския Национален здравен институт

Нидерландските експерти са категорични, че децата до 12-годишна възраст играят малка роля в предаването на коронавирус. Проучването на учените от тамошния Национален здравен институт бе публикувано във водещо местно медицинско издание. То проследява развитието на болестта в 54 семейства и включва общо 227 души.

"Да, децата се заразяват, но предаването на вируса става основно между възрастни индивиди на сходна възраст, както и от възрастни на деца. Предаването между деца, или от деца на възрастни, както е при грипа, изглежда се случва по-рядко", гласи заключението от настоящото проучване.

Пропуски

Доколко коректни и общовалидни са данните обаче е под въпрос, защото изследваните семейства не представляват представителна извадка. Участниците са избрани от семейства, идентифицирани от позитивни COVID-тестове между 23 март и 16 април. Това е период, когато в Нидерландия са изследвани само сериозно болни хора и здравни работници.

Проучвания на огнището във френските Алпи

Подобни твърдения имаше и в други проучвания. Помните ли как започна цялата сага във Франция? В началото на февруари британски турист пристигна в популярния курорт Ле Контамин-Монжоа в Алпите. След това за кратко време мястото се превърна в огнище на коронавируса. Тогава стана ясно, че сред заразените има и едно дете, което обаче премина много леко през всичко.

Децата не са основен фактор при разпространението, твърди също и доктор Костас Данис – епидемиолог във френската Агенция за публично здраве.

 „Концентрацията на вируса в кръвта при момчето беше много ниска, а и вече знаехме, че децата имат много по-малка склонност да развият сериозно заболяването. Проявата на коронавируса при тях е доста мека. Често боледуването протича с трудно забележими симптоми”, обясни д-р Данис.

2 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.