Неотдавна се появи информация, че коронавирусът няма да изчезне със затоплянето на времето, а напротив. Слънцето може и да отслабва вируса, само че след попадането му във вода той може да се запази до 25 дни, установиха епидемиолози от Великобритания и Полша.

Ново твърдение

Изглежда COVID-19 не е толкова опасен, когато става въпрос за морска вода. Солената вода има разрушително въздействие, а в комбинация с ултравиолетовите лъчи върху липидната обвивка на вируса, той няма никакъв шанс, съобщи агенция ТАСС.

"Солената вода разрушава липидната обвивка на вируса, а ултравиолетовите лъчи го инактивират, тоест на плажа и в морето коронавирусът не е опасен", каза руският педиатър, инфекционист и ваксинолог Евгений Тимаков.

Подобно твърдение по-рано дойде и от експерта от Центъра по молекулярна диагностика към руската служба за защита на потребителите Михаил Лебедев. Специалистът каза, че при къпане в открити водоеми не е възможно да се заразим с новия коронавирус заради въздействието на слънчевите лъчи, които са пагубни за него.

 

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.