Искате да се храните разнообразно, но предпочитате да изключите месото от менюто си?! С какво бихте могли да го замените?! Отговорът е бобови растения, това твърдят диетолози от университета „Пенсилвания”, цитирани от Medical Express. Освен това редовната употреба на такива култури намалява и риска от развитието на сърдечни заболявания и стабилизира нивото на холестерола в кръвта.

Защо точно бобовите растения са добър избор?

Причината да са страхотна алтернатива на месото е фактът, че съдържат ценни белтъчини. Така че ако сте решили да ревизирате менюто си, слагайки "вето" на месцето, знайте, че е напълно постижимо и без да лишавате организма си от ценни вещества. А и заменяйки го с неща като боб, леща, нахут или грах, ще се погрижите и за доброто си здраве.

Какво съветват специалистите?

 „Добавете малко нахут в салатата. Използвайте бобови за гарнитура вместо картофи и ориз. Използвайте ги и като основно ястие вместо месо. За тези, които не искат да ядат месо, бих препоръчала бобови култури, които се готвят по здравословен начин вместо заместители на месото на растителна основа“, казва проф. Пени Крис-Етъртън, съавтор на изследването.

2 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.