Новият коронавирус, който разтърси живота на милиони хора по целия свят, продължава да е сериозен проблем и да кара хората да треперят от ужас. По тази причина в много държави все още е обявено извънредно положение и хората са призовавани да бъдат изключително внимателни по отношение на личната хигиена. Но достатъчно ли е само да носим предпазна маска и ръкавици, когато сме на обществени места? Миенето на ръцете и честото дезинфекциране на дома ще ни спаси ли от вируса?

Открития от изследването на The Lancet Microbe

Дори и да спазваме всички мерки за безопасност, отново няма 100% гаранция, че няма да се заразим. Причината за това е, че на някои повърхности COVID-19 може да оцелее доста дълго – време, през което да зарази куп хора.

Повърхности, върху които вирусът оцелява по-дълго

  • Банкнови

За парите е ясно – все пак преминават през безброй ръце, докато стигнат до нас. Колко точно обаче може да оцелее вирусът върху банкнотите?! Отговорът е до 4 дни, твърдят специалистите.

  • Стъкло

Другото идеално място, което „приютява” коронавируса, са гладките повърхности, например стъклото. Там също учените са установили, че може вирусът да оцелее до 4 дни.

  • Пластмаса и неръждаема стомана

Тук става дума за всякакви опаковки и pvc кутии, както и тези от неръждаема стомана – оцелява до 3 дни. Ето защо като приключим с пазара, добре е да дезинфекцираме и продуктите, макар предишни твърдения на специалисти да ни убеждаваха, че няма проблем.

  • Плат

До два дни оцелява вирусът, попаднал върху плат. Затова след всяко излизане навън, хвърляйте дрехите за пране.

  • Дърво

Дървените материали също задържат коронавируса до 2 дни.

  • Картон

24 часа е периодът за картонени повърхности.

  • Хартия и кърпички

Най-малко коронавирусът оцелява върху хартия и носни кърпички. Изследването сочи, че около три часа е продължителността на живота му върху тези повърхности.

2 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.