Традиционните псувни увеличават издръжливостта на болка с до една трета, докато по-меките алтернативи нямат такъв ефект. Учени, ръководени от психолога Ричард Стивънс от университета в Кийл, който направи фундаменталното откритие за псувните и болката още през 2009 г., пробваха какъв ефект имат в подобна ситуация новоизковани от тях думи, имитиращи попържни (вид псувни).

Доброволците, които тестват меките варианти с ръце, потопени в ледена вода, са категорични, че те са по-малко ефикасни от традиционното мръснишко изригване.

„Думите, които измислихме, определено не послужиха за намаляване на болката. Най-добрата опция си е традиционната псувня. Още от най-ранна възраст започваме да свързваме псувните с много стресови ситуации. Знаем също, че тези думи са забранени, обясни психологът. Тези силни емоции не могат да бъдат имитирани от новоизковани псувни“, призна д-р Ричард Стивънс.

Новите „мръсни“ думи - на английски език „twizpipe“ и „flouch“, са измислени с помощта на лингвисти, така че да напомнят за нецензурни, но да са приемливи в добро общество. Доброволците са оценили традиционните псувни като един и половина пъти по-емоционални от новите думи.

„В жаргона има повече от 1000 псувни, но винаги има място за още“, коментира лексикографът Джонатън Грийн, който е автор на специализиран речник за сленг.

„Новата дума трябва да е релевантна, полезна, изобретателна и по възможност остроумна. Псувнята не идва отникъде. Тя трябва също да е привлекателна за хората, така че да бъде изстреляна в широкия езиков свят“, пояснява Грийн.

34 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.