Милиони хора по целия свят започват деня си с ароматна чаша от ободрителната напитка кафе. Кафе пием за разсънване сутрин, кафе пием, когато излезем на среща с приятели, кафе пием, когато ни дойдат гости у дома… Само че, да си признаем, това не е най-здравословното нещо на света, особено ако попрекалим с дозата или пък ако имаме проблеми със сърцето. Затова досега специалистите съветваха да внимаване с количествата.

Най-доброто кафе

А знаете ли, че всъщност кафето има уникалното свойство да удължава живота?! Да, точно така, но условието е да бъде приготвено по определен начин, отбелязва CNN. Най-доброто кафе в това отношение е това от кафе-машина с филтър, установи изследване на връзката между начина на приготвяне на кафето и рисковете от сърдечен удар. То е много по-безопасно и дори здравословно.

"Нефилтрираното кафе съдържа вещества, които увеличават холестерола в кръвта. Използването на филтър ги елиминира и прави по-малко вероятно настъпването на сърдечен удар и преждевременна смърт. Изследването ни дава силни и убедителни доказателства за връзката между начините на приготвяне на кафе, сърдечните удари и дълголетието", казва авторът на проучването Даг Теле, преподавател във факултета по обществено здраве на университета в Гьотеборг, Швеция.

Опасно кафе

Според проучването най-опасно е вареното кафе или това, приготвено в преса. Данните сочат, че тези два начина значително увеличават риска от сърдечни болести.

"Нефилтрираното кафе - като турското, което се вари, или кафето, приготвено във френска преса, съдържа по-големи количества кафестол и кавеол - химически вещества, които откриваме в мастните петна, плуващи по повърхността на кафето или в утайката", обясни пред CNN здравният експерт и диетолог Лиса Драйър.

Изследването

Проведено е в Норвегия и в него са участвали повече от половин милион здрави мъже и жени на възраст до 79 г. Те били наблюдавани в продължение на 20 години и така станало ясно, че при господата на възраст над 60 години вареното или пресованото кафе без филтър доста увеличава риска от смъртност.

Неочаквани ползи

И ако си мислите, че решението на проблема с кафето е просто напълно да го изключите от ежедневните си навици, да знаете, че грешите! Не е нужно да се отказвате от него, просто го приготвяйте правилно. По този начин можете да удължите живота си, твърдят изследванията. А причината е, че филтрираното кафе намалява риска от смърт вследствие на сърдечносъдово заболяване при мъжете с 12 на сто и с 20 на сто при жените в сравнение с пълния отказ от кафе.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.