Една от супер диетите на последните години е кетогенната. Оказва се обаче, че не е никак здравословна и може да причини определени проблеми. Това твърдят учени от университета Йейл в САЩ. Според експертите 99% от калориите в режима се осигуряват от протеини и мазнини, носещи само краткосрочни ползи, пише сайтът MedicalXpress.

Какви рискове крие кето диетата?

И положителният, и отрицателният ефект са свързани с така наречените гама-делта Т-клетки. Това са имунни клетки, които намаляват риска от диабет и възпаление. Тайната на кето програмата е в изгарянето на мазнини чрез формиране на кетонови тела (алтернативен източник на енергия). Когато се изгарят кетонови тела, защитаващите тъканите гама-делта Т-клетки се разпространяват в целия организъм, подобрявайки обмяната на веществата.

Коварните мазнини

Те не само се разлагат, но се и натрупват. Така намаляват имунните клетки, развива се диабет и се регистрира затлъстяване. 

Съветите на експертите

И преди сме акцентирали върху движението. С риск да станем досадни, отново ще отбележим, че именно това е начинът да свалим излишното тегло по здравословен начин.

35 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.