Домашният офис е супер идея, която решава проблема с необходимостта да излизаме от дома. Това е чудесен начин да продължим да работим дори по време на карантина, само че се оказва, че не се отразява особено добре на очите ни. Причината – малки помещения и сух въздух, които могат да причинят напрежение на очите. Но такива могат също да са и условията в офиса, така че ето няколко ценни съвета за всички, трудещи се пред компютъра.

Как влияе компютърът на очите ни?

Всъщност работата на близко разстояние от екран не е проблем за хората над 18 години. Затова не трябва да смятаме, че застояването пред компютъра непременно ще наруши зрението ни и ще повиши късогледството. Това, което може да се случи при сегашните условия, е умора на очите. Като най-много за подобно нещо способстват малките детайли или текст през целия ден. Също така умора може да бъде причинена от продължително присъствие пред екраните, особено при дисплей с висока яркост.

"Хората в млада и средна възраст са принудени да работят от къщи в сегашните условия. Разбира се, ако работят вкъщи, това включва използването на голям брой приспособления. Ако става въпрос за това дали зрението може да се наруши, например, ако човек е бил с 2,5 диоптъра, седял е пред компютъра в продължение на две или три седмици и поради това те стават 3 - не, разбира се, това няма да се случи. Зрението не е задължително да се нарушава“, обяснява доцентът от Катедрата по очни болести към Националния медицински и хирургичен център Ирина Лещенко пред ТАСС.

Как да се справим с умората?

Начинът да решим този проблем според Лещенко е да се придържаме към правилото 20х20х20. Какво ще рече това?!

  • На всеки 20 минути работа на компютъра, таблета, телефона, да правим почивка. За да не забравяме, няма да е зле дори да си правим напомняния или аларми.
  • Освен това когато отдалечим очи от екрана, експертът препоръчва да погледнем в далечината. И тук отново трябва да споменем 20, само че не минути, а метри (на толкова далече трябва да се взрем). Вероятно повечето от нас нямат толкова голям дом, затова решението е да погледнем през прозореца.
  • И последното 20 от формулата на Лещенко е свързано със секунди. 20 секунди гледайте през прозореца, след което разтъркайте очи. По този начин ще се заредите с енергия и ще помогнете на очите да се уморяват по-малко.

Как да се справим със сухия въздух?

Сухият въздух определено може да се превърне в проблем за очите, както и за кожата. Затова е добре да намерим начин да го овлажняваме. Ето няколко идеи:

  • Слагаме вода в някакъв съд и го поставяме някъде из дома;
  • Важно е и да пием колкото се може повече вода, за да поддържаме добър воден баланс в организма.
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.