Откакто светът се бори с пандемията от коронавируса не спираме да си задаваме различни въпроси, свързани със заразата. Питанията варират от това 'каква е причината за случващото се', през 'как можем да се заразим', до 'защо децата не са толкова застрашени'. Досега последното просто се констатираше, че е така, но учените вече могат да обяснят и причините.

Изследвания на опасния вирус

Проучвания на коварния COVID-19 се правят по целия свят. Причината за това е не само да се разгадае всичко около вируса, но и да може да бъде измислена ваксина срещу него. Когато по-добре се познава една опасност, със сигурност и по-правилно ще може да се реагира на симптомите ѝ.

Британски турист, разпространил коронавируса във Франция

В една от най-романтичните страни по света сагата с COVID-19 започва през февруари от един британски турист. Мъжът пристигa на ски ваканция в популярния курорт Ле Контамин-Монжоа във френските Алпи. Оказва се, че е преносител на вируса, след като се заразява с него в Сингапур. Предава го на общо 13 души, сред които и едно 9-годишно дете, разказва Нова тв.

На колко души е предало заразата френското дете?

Всъщност макар че има контакт със 172 души, никой от тях не се заразява. Детето продължава да ходи на ски училище в три различни групи, след като се заразява. А когато лекарите установяват, че е преносител на COVID-19, тестват всички, с които е имало контакт, и ги наблюдават в продължение на 2 седмици. Така и не се стига до друг болен, обяснява д-р Костас Данис, епидемиолог във френската Агенция за публично здраве.

Защо децата не са фактор в разпространението на вируса?

Отговор на въпроса открива д-р Костас Данис, след като прави своето научно изследване по темата. Причината, според специалиста е, че концентрацията на вируса в кръвта на децата е много ниска.

„Концентрацията на вируса в кръвта при момчето беше много ниска, а и вече знаехме, че децата имат много по-малка склонност да развият сериозно заболяването. Проявата на коронавируса при тях е доста мека. Често боледуването протича с трудно забележими симптоми”, обясни д-р Данис.

Различна динамика

Хлапетата, както вече видяхме и от случаите на заболели у нас, не са на 100% застраховани, че няма да се разболеят. Освен това при някои от тях също има усложнения, но като цяло динамиката на преносимост на вируса при тях е съвсем различна от тази при възрастните. Затова те не са основен фактор за разпространението.

 „Уточнявам, че това важи за коронавируса. Защото децата са доста сериозен преносител на други заразни болести като обикновения грип, например. По тази причина се стига до грипни ваканции. Защото обикновено наблюдаваме рязък спад в разпространението на грипа, когато училищата затворят. Но в случая с коронавируса важи точно обратното”, обяснява д-р Данис.

Доказателства

„Няма никакви сериозни разпространения на заразата в училищата. Нито в страни, в които учебните заведения затвориха сравнително рано, нито в тези, в които училищата останаха дълго време отворени”, обяснява епидемиологът.

В тази връзка учени в Австрия откриват 18 случая на коронавирус в 15 училища. Сред контактните с тези деца е има 700 техни съученици и 120 учители и в крайна сметка не е заразен нито един възрастен, а само двама ученици.

2 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.