Вече ви препоръчахме как да засилите имунната си система, а също и как да се забавлявате по време на социалната изолация заради разпространението на коронавируса. И понеже COVID-19 засяга най-сериозно дихателната система, сигурно ще ви е полезно да знаете, че има много храни, които може да са много полезни в това отношение, пише Medical Daily. Вижте как да коригирате менюто си, за да се погрижите за белите дробове.

Храни, които предпазват от дихателни заболявания

  • Ябълки – един от най-страхотните плодове, който, оказва се, помага и срещу коронавирус. Причината е, че съдържат фитохимикали, които могат да намаляват възпалението и оксидативния стрес  (състояние, при което се наблюдава недостиг на антиоксиданти).
  • Чесън – всички знаем колко полезен е за здравето ни, но ето и как може да ни предпази от сегашната пандемия. Притежава противовъзпалителни и антиоксидантни качества и също предпазва белите дробове от оксидативния стрес, а и намалява риска от рак на белите дробове.
  • Сьомга – много е вкусна, а е и добър източник на противовъзпалителните Омега-3 мастни киселини и помага за здравето на белите дробове. Единственият проблем с нея е, че покрай отглеждането ѝ в развъдници не можем да сме 100% сигурни с какво точно я хранят.
  • Листни зелени зеленчуци (спанак, рукола и други) – пълни са с полезни фибри, минерали, антиоксиданти и витамини. Разбира се, всичко това поддържа добрата форма на белите дробове.
  • Зелен чай – богат е на полифеноли и антиоксиданти, които потискат растежа на раковите клетки в белите дробове. Също така редовното пиене на зелен чай предпазва от хронична белодробна болест.
35 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.