От началото на пандемията от коронавирус учените търсят причините за неговата поява, както и начин как да се справим със заразата. Най-новото изследване, свързано с COVID-19, е на германски учени, които установиха, че кръвната група на хората определя колко тежко прекарват болестта. Оказва се, че най-леко преминават през всичко представителите на кръвна група 0.

Изследването

Проучването е направено сред повече от 1000 души и резултатите от него са публикувани в редица авторитетни научни издания, така че може да им се има вяра, макар тестовете да продължават. Данните са категорични - хората с "нулева" група се справят по-лесно с коронавируса, за разлика от хората с А кръвна група. И това, разбира се, си има научно обяснение - свързано е с наличието на кислород в кръвта и различните геноми.

„При хора с кръвна група „А” заболяването протича значително по-тежко, защото се нуждаят от повече кислород, повече оксидинация на клетките в белия дроб. Докато тези, които принадлежат към група 0, се нуждаят по-малко от кислород. Това е интересен факт и ще се разработва тепърва още повече”, казва академик Богдан Петрунов от БАН.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.