Полезен ли е шоколадът? Трябва ли да го консумираме, ако да, какъв точно да бъде? Противно на купищата твърдения на специалисти, които категорично забраняват шоколада, всеки трябва да знае, че всъщност сладкото изкушение е полезно, стига само да се консумира в правилни количества! Затова е важно добре да бъдем запознати с положителните, а също и отрицателните свойства и влияния на храните, които консумираме.

  • Шоколадът подобрява настроението. Доказано е, че когато сме изпаднали в тежка депресия или просто неприятна ситуация, няколко парчета шоколад могат да накарат всеки да се чувства по-добре.

 

  • Шоколадът повишава чувството на бодрост и енергичност.
  • Шоколадът увеличава нивата на антиоксиданти в кръвта.
  • Черният шоколад повлиява добре високото кръвно налягане. Според много специалисти, хората страдащи от високо кръвно налягане, трябва да хапват няколко парчета дневно черен шоколад.
  • Шоколадът има диуретичен ефект.
  • Консумирането на няколко парчета дневно млечен шоколад, намаляват холестерола.
  • Смята се, че шоколадът удължава човешкия живот.
  • Шоколадът подобрява кръвообращението.
  • Шоколадът има и противовъзпалителни свойства и помага при възстановяване при мозъчни наранявания.
  • Макар и невероятно, редовната консумация на няколко парчета шоколад могат да предотвратят риска от диабет. Какаото подобрява инсулиновата чувствителност.
Напиши коментар