Засега все още не са провалени летните почивки заради коронавируса, но не е изключено и това да се случи. Колко опасно всъщност е морето по отношение на коварния COVID-19 обаче отговаря Висшият съвет за научни изследвания на Испания. Според експертите няма опасност от заразяване при къпане в морската вода, нито при посещение на басейни или спа. Вероятността е много малка, отбелязват те.

Как точно влия морето на коронавируса?

Солта в морската вода, както и химикалите за дезинфекция в басейните са това, което ни спасява. Според учените те деактивират вируса. В парните бани и в сауните също вирусът не може да оцелее заради високите температури.

Къде все пак трябва да внимаваме?

Ако обаче обичате да ходите по реки, езера и други сладководни басейни, необработвани химически, да знаете, че не е много безопасно. Заразата в тях може да оцелее повече и затова по-добре вземете крайни предпазни мерки.

По-вероятна обаче е опасността от заразяване на сушата – на плажа или около басейна. И все пак комбинираният ефект от морската сол, слънчевата ултравиолетова радиация и високата температура, ще унищожи вируса, предполагат учените.

2 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.