Всеки един от нас копнее за горещ душ, особено след дълъг и изморителен ден. Повечето хора, нямат търпение да усетят топлата вода по тялото си, когато са в банята и си взимат душ. Това несъмнено носи наслада на човек и го кара да изгуби представа за времето. Но знаете ли, че студеният душ също може да се отрази благоприятно на вашето здраве?

Предполагам, че повечето от вас треперят от студ само при мисълта за студена вода. Но ако опитате дори само за няколко дни, ще се убедите сами от ползите, а може дори и да ви хареса.

 

Какви са големите ползи от студения душ ?

Успокоява раздразнената кожа, и влияе добре на тялото като цяло.Събуждаш се по-бързо дори и от най-силното кафе, което можеш да си представиш. Ускорява циркулацията на кръвта, което може да спомогне за нормализиране на кръвното налягане. Засилва метаболизма, по този начин помага в борбата с килограмите. Изключително добре влияе на мускулите, особено след дълга тренировка. Пример за това са атлетите, които влизат във вани с лед след тежки тренировки.

А има ли недостатъци студеният душ ?

 В някои ситуации все пак не се препоръчва да се къпете със студена вода. Ако ви е студено или се намирате на студено място, студеният душ не се препоръчва. Причината е, че непосредствено след баня, тялото ви няма да може да се стопли и съществува риск да се разболеете. Ако имате настинка, също трябва да избягвате студения душ, тъй като тя може да се усложни.

А какво да кажем за горещия душ ?

 Бързам да успокоя всички онези привърженици на горещия душ, които не биха го заменили за нищо на света. Няма от както да се притеснявате, защото той също носи множество ползи за здравето.

 Горещият душ помага при проблеми със заспиването, помага на тялото да релаксира и да се отпусне. Ако имате главоболие или се чувствате схванати, също е препоръчително да си вземете горещ душ. Ако сте болен, ще ви накара да се почувствате значително по-добре. Добро средство, което може да използвате и в борбата срещу стреса.

 Някои негативни последствие също могат да се появят. Може да загубите представа за времето и да прекарате доста часове под душа, което няма се отрази добре на вашата кожа. Доказано е, че ако си взимате горещ душ с времетраене над 10 минути, това може да доведе до значително изсушаване на кожата, което от своя страна може да се окаже сериозен проблем за вас и вашето здраве.

Без значение дали ще изберете горещ, или студен душ не забравяйте едно - да релаксирате!

33 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.